Er begint een bijzondere boycot op gang te komen: voetballers op het EK voetbal die niets te maken willen hebben met grote frisdrank- of biermerken. Het begon allemaal met Christiano Ronaldo. Voor de eerste wedstrijd van Portugal tegen Hongarije geeft de stervoetballer een persconferentie. Opmerkelijk genoeg schuift hij de prominent in beeld geplaatste flesjes Coca-Cola uit beeld en vervangt ze door flesjes water. Die flesjes cola stonden daar natuurlijk niet geheel toevallig. Coca-Cola is een belangrijke sponsor van het EK voetbal en betaalt veel geld om in beeld te komen.

Waarom deed Ronaldo dit?
Christiano Ronaldo is een van de meest succesvolle voetballers van de afgelopen jaren. Hij neemt zijn carrière heel serieus en hecht veel waarde aan een gezonde leefstijl. Als 36-jarige voetballer nog op dit niveau meedraaien is niet niks. De kritische blik van Ronaldo was eigenlijk duidelijk genoeg. ‘Agua’, roept hij terwijl de flesjes Coca-Cola door hem uit beeld worden gehaald. Daarmee wil hij ongetwijfeld een statement maken dat frisdrank niet past bij een leven als profvoetballer. Hoewel de actie uiteindelijk ook reclame is voor Coca-Cola, zal de sponsor de actie niet echt op prijs stellen. UEFA reageerde op het voorval en liet weten dat ‘Coca-Cola een variatie aan drankjes voor verschillende behoeften aanbiedt, die tijdens het toernooi voor spelers beschikbaar zijn.’

De actie van Ronaldo had meteen effect, zo lijkt het. Aandelen van Coca-Cola waren nog dezelfde dag 4 miljard dollar minder waard. En er dreigt een ‘bottlegate’ te ontstaan met voetballers die zijn voorbeeld volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *